ساخت روف گاردن

امروزه در محوطه سازی ویلاها و یا ساختمانهای شهری اعم از مسکونی و یا غیره، ساخت روف گاردن یا باغ بام رواج یافته است. گرچه از زمانهای گذشته نیز گرایشی به استفاده از فضای بام ساختمان ها برای پرورش گیاهان و ایجاد فضای سبز، وجود داشته است.

وجود بام باغها علاوه بر اثرات مطلوب زیست محیطی و کمک به حرکت به سوی معماری های پایدار، باعث خلق فضاهای جذاب با دید و منظرهای بی نظیر شده و فضای بامهای ساختمان ها را با طبیعت آمیخته، سبز تر و زنده تر نمایان می کند.

 در ساخت روف گاردن روی بام یا تراس یک بنا باید در درجه اول نسبت به ساختار و لایه های تشکیل دهنده آن، آگاهی پیدا کرد. هر کدام از این لایه ها ضخامت و کارکرد مخصوص به خود را دارند.

1-لایه آب بند

یکی از ویژگیها ی مهم هر نوع بامی این است که مانع ورود رطوبت به فضاهای داخلی شود، چرا که در واقع مرز فضای بیرونی و داخلی است. این ویژگی در مورد باغ بامها اهمیت دو چندان می یابد، نیاز به آبیاری مداوم پوشش سبز روی آن و همچنن وجود رطوبت در لایه خاکی آن، خطرات نفوذ رطوبت به داخل را بیشتر می کند. بدین رو روف گاردن باید ضد آب، با دوام و در برابر یخ زدگی مقاوم باشد. چه گیاهان به طور مستقیم روی سطح بام کاشته شوند و چه درون فلاور باکس ها جای گیرند، در هر صورت اولین اقدام، جلوگیری از نم دادن به فضاهای داخلی می باشد. اجرای صحیح این لایه آب بند یا عایق رطوبتی اهمیت بسیاری دارد و در صورت نقص در عملکرد آن، جبران صدمات آن، بسیار هزینه بر خواهد بود. عایق رطوبتی می تواند به صورت پیش ساخته-ایزوگام- و یا درجا-قیر و گونی- اجرا شود.

 2-لایه ضد ریشه

خاصیت گیاهان رشد است، از همین رو باید راهکاری برای کنترل و جهت رشد ریشه ای آنها در لایه های بام در نظر گرفت. راهکار موثر در این مورد، استفاده از ورقهای ژئوممبران است. ژئوممبران نفوذ پذیری بسیار پایین دارد و محافظ خوبی برای عایق رطوبتی است. به صورت درجا یا پیش ساخته نیز اجرا می شود.

 3-لایه ژئوتکستایل

این لایه به عنوان محافظ ژئوممبران است و برای مسطح سازی و کنترل فرسایش خاک به کار می رود. جنس آن معمولا از پلی استر است. این لایه باید ضدآب و بخاربند باشد و از لحاظ شیمیایی، بیولوژیکی و مکانیکی بادوام باشند.

4-لایه زهکش

این لایه باعث هدایت آب اضافی ناشی از بارندگی به مجراهای پیش بینی شده می شود. همچنین باعث ذخیره مقداری آب برای گیاهان می شود. این لایه دارای منافذی است که هوادهی پوشش خاک را مقدور کرده و از پوسیدگی ریشه گیاهان جلوگیری می کند.

 5-لایه فیلتر خاک

این لایه روی زهکش اجرا می شود و مانند یک صافی از عبور گل و لای و ذرات خاک به درون لایه زهکش جلوگیری می کند.

6-لایه پوشش گیاهی

این لایه به معنی لایه رشد است. بستری که گیاهان در آن کاشته می شود. این لایه متشکل از خاک و گیاهان است. گردش هوایی در این بستر اهمیت ویژه ای دارد. همچنین باید در برابر آب نفوذپذیر باشد. تعیین نوع خاک و آماده سازی آن بستگی به نوع گیاهانی که در آن کاشته می شوند دارد. عموما گیاهان نیازمند کود و مقداری خاک اسیدیته هستند که می تواند با مخلوط کردن خاک باغچه، هوموس، کامپوست و کودهای مزرعه ای و موادآلی تهیه می شود. ضخامت این لایه به نوع گیاهانی که در آن کاشته می شوند، بستگی دارد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]