نورپردازی نمای ویلا

فاکتورهای متعددی در زیبایی نمای ویلا موثر هستند، یکی از مهمترین آنها نورپردازی است. نورپردازی اهمیت غیرقابل انکاری در جذابیت نمای ساختمان ها داشته و دارای سابقه ای در حدود یک قرن است. در سال 1930 در منهتن آمریکا، اولین نورپردازی نما صورت گرفت و سپس این ایده به سایر نقاط سرایت کرد.

در حالیکه بنای ویلا در روز، از وفور نور طبیعی بهره مند است، در شب هنگام نیازمند نورپردازی مصنوعی می باشد. بدین رو پویایی و زیبایی در فضاها و جداره های بیرونی آن نیز خلق می شود. اهمیت تاثیر گذاری نورپردازی بر نمای ویلا تا حدی است که منجر به خلق جلوه های متفاوتی از آن، در طی روز و شب  می شود.

تاثیر نورپردازی بر نمای ویلا:

  • خلق تجربه بصری فراموش نشدنی
  • ارتقای حس شکوه و زندگی لوکس در ویلا
  • تاکید بر جنبه های زیبایی شناسی و کارکردی نما
  • خوانایی و امنیت ورودی های اصلی و فرعی ویلا
  • ارائه ایده و کانسپتی خاص
  • برجسته سازی المان های شاخص نما

ملاحظات مهم در طراحی نورپردازی نمای ویلا:

  • تطابق با سبک طراحی نمای ویلا

ایده و سبک طراحی ویلا و به تبع، نمای آن، تمامی تصمیمات طراحی و اجرای نورپردازی را رهبری می کند و سبک نورپردازی در پاسخ به اینکه چه حس و حالتی مد نظراست، انتخاب می شود. به عنوان مثال نورپردازی نمای ویلای کلاسیک به صورت تاکیدی بر روی المانهای تزئینی و شاخص است. در حالیکه نماهای مدرن یا روستیک می توانند با روشنایی عمومی و خطی نیز جذاب باشند.

2-نوع و چگونگی نورپردازی

الزامی بر روشنایی تمام سطح نما نیست بلکه با تمرکز روی نواحی شاخص، بیشترین تاثیر بصری خلق می شود. بنابراین تعیین و شناسایی این نواحی در اولویت قرار می گیرد. بهتر است المان ها و قسمت هایی انتخاب شوند که دارای انسداد بصری به واسطه درختان یا دیگر موانع مجاور نباشند. همچنین تجهیزات نورپردازی بهتر است به گونه ای نصب شوند که از تابش خیره کننده اجتناب شود. نواحی تورفته در نما مانند بالکن ها دارای پتانسیل مناسبی برای نورپردازی کارکردی و تزئینی هستند. چگونگی نورپردازی برگرفته از هدف و ایده طراحی می باشد. تیپولوژی ویلا فاکتور مهمی در این هدف است.

small modern homes plans

3-ابعاد و ارتفاع نما

تعداد، ابعاد و نوع پخشایی منابع نوری باید به تناسب وسعت نمای آن تعیین شود، به طوریکه نه باعث شلوغی و درهم ریختگی و نه تاریکی بخش های وسیعی شود. با انتخاب بهینه نورپردازی، می توان تناسب بصری نما را ارتقا داد. به عنوان مثال، ویلایی که بسیار کشیده و کوتاه است، می تواند با نورپردازی های واشینگ یا خطی عمودی، بلند تر به نظر آید و یا نماهای کم عرض و بلند با پخشایی نوری افقی، عریض تر و متناسب تر دیده می شوند.

4- متریال، بافت و میزان صلبیت نمای ویلا

به طور کلی نمای صلب نسبت به نمای شفاف نیاز به نورپردازی بیشتری دارد. چراکه نمای شفاف بسیار تحت تاثیر نورپردازی داخلی ویلا می باشد. نورپردازی نماهایی با متریال و بافت های متنوع بهتر است ساده و یکدست باشد، در مقابل نماهای هموار و یکنواخت می توانند با نورپردازی ها و طیف های رنگی مختلف، متنوع و جذابتر شوند.

5-اجتناب از اغتشاش و آلودگی نوری

باوجود اینکه نورپردازی جلوه زیبایی به نمای ویلا می بخشد، اما همواره باید متوجه این نکته بود که تعدد و عدم تناسب منابع نوری منجر به تداخلات نوری، تابندگی خیره کننده و عدم  هماهنگی نشود. در این راستا اتخاذ استراتژی واحد و توجه به نوع و شدت نورهای مختلف، اهمیت می یابد.

6- تکنولوژی های نوین در صنعت تجهیزات نورپردازی

از آنجاییکه بعد از تاریک شدن هوا به مدت طولانی لامپها روشن هستند، باید انواعی انتخاب شوند که کم مصرف بوده و  تا حد امکان مصرف انرژی الکتریکی را کاهش دهند. استفاده از انواع هوشمند که شدتشان با میزان نور طبیعی تنظیم می شود، راهکار مناسب و پایداری است. از سوی دیگر خلاقیت و نوآوری در این زمینه، طیف وسیع و متنوعی از جلوه های جذاب نوری را فراهم می آورد.

7-ترکیب طیف رنگی نورها

بنا بر سبک نورپردازی، ممکن است نورهای گرم و آفتابی انتخاب بهینه ای باشد، به عنوان مثال نورپردازی نمای ویلای کلاسیک یا روستیک، و یا نورهای سرد و مهتابی که نمای ویلای مدرن، گرایش بیشتری به آن دارد. بهترین رویکرد ترکیب مناسب این دو طیف نوری با یکدیگر است.

8- نورپردازی نمای ویلا در تعامل با نورپردازی داخلی و محوطه  ویلا

شدت و نوع نورپردازی فضاهای داخلی ویلا بر آرایش و جانمایی نصب تجهیزات نوری نما، تاثیر گذار است. همچنین سبک و رویکرد نورپردازی نمای ویلا همراه با محیط پیرامونی آن، درک می شود. از این رو نورپردازی نما و محوطه ویلا باید با رویکردی جامع شکل گیرد.

انواع تکنیک های نورپردازی:

  • نورپردازی تاکیدی یا نقطه ای

این نوع برای تمرکز و جلب توجه بر نواحی خاصی از نما مناسب است. به عنوان مثال برای تاکید بر ستون، نقش برجسته، باز شوها، فضای ورودی و… . این تکنیک بیشتر در نمای کلاسیک دیده می شود و حالتی نمایشی و دراماتیک خلق می کند.

  • نورپردازی خطی

در این حالت، خطوط نورانی به صورت انتزاعی، جزئی از المانهای نمای ویلا شده و فرم و حالتی خاص ایجاد می کنند. معمولا نمای ویلای مدرن یا  ویلای مینیمال، بستر مناسبی است برای اجرای چنین نورپردازی.

  • نورپردازی وال واشینگ

این تکنیک با استفاده از چراغهای وال واشر صورت می گیرد و تجهیزات نوری کمی دورتر از نمای ویلا نصب می شوند و بیشتر مناسب نماهای تخت هستند.

  • نورپردازی نورافکنی

تجهیزات در این رویکرد، تا حد ممکن با فاصله از بدنه نمای ویلا نصب می شوند و روشنایی نسبتا یکدست و عمومی را فراهم می آورند.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]